Loading

Zastawa stołowa to wyposażenie, które zostaje z nami na wiele lat. Warto postarać się zainwestować w dobrej jakości akcesoria, które będą ozdobą naszych wnętrz przez długi czas.

Chcemy przecież, aby stół wyglądał efektownie, a naczynia stanowiły elegancką oprawę dla potraw, które podajemy. Wszystkie elementy serwisu powinny pasować do obrusa, serwetek, jak również do wystroju wnętrza. Jak zatem wybrać idealną zastawę?

Biała porcelana jest ponadczasowa i w zasadzie pasuje na każde uroczyste przyjęcie. To nie znaczy jednak, że musisz się ograniczać i kluczowo unikać kolorów lub oryginalnych kształtów. Wzorzyste zastawy mogą być piękną ozdobą podczas rodzinnych biesiad, jednak dobranie obrusu i serwetek może być problematyczne. Kolory muszą do siebie pasować, a całość nie powinna przytłaczać tylko tworzyć spójną całość.

Ważne jest to, aby podawane przez nas naczynia były czyste i błyszczące- nie miały smug, uszkodzeń ani rys. Najlepiej, jeśli półmiski i sztućce pochodzą z tego samego kompletu co talerze. Można oczywiście samemu skompletować cały zestaw, jednak będzie to czasochłonne i trudne. Na rynku jest obecnie bardzo duży wybór takich akcesoriów i dobranie tego samego odcienia może okazać się trudne lub wręcz niemożliwe.

Rodzaj porcelany również jest bardzo ważny. Najczęściej wybieramy między porcelaną zwykłą, która jest tańsza, a kostną. Ta druga jest droższa i zawsze wiąże się ze sporym wydatkiem. Mimo wszystko całkiem sporo osób decyduje się zainwestować właśnie w nią. Jej subtelne wykończenie, ekskluzywny wygląd i trwałość robią niezwykłe wrażenie. Jeżeli mamy pewność, że wybrana przez nas porcelana jest w stałej ofercie sprzedawcy, możemy wydatek rozłożyć na części i powoli dokupywać koleje elementy. Dobrym pomysłem jest poszukanie firmy, w której będziemy mieli możliwość samodzielnego skompletowania zastawy. Możemy wówczas zdecydować o konkretnej ilości poszczególnych części, co daje nam możliwość zaoszczędzenia sporej sumy. Przy zakupie porcelany unikajmy produktów, które mają grube ścianki, a są zbyt lekkie. Może to oznaczać, że są wykonane z porowatego materiału, który jest bardziej podatny na pęknięcia.

Sztućce powinny pochodzić z tego samego kompletu. Pamiętajmy, że przed podaniem powinny zostać dokładnie wypolerowane. Brudne czy niedomyte sztućce są niedopuszczalne. Ich uchwyty mogą być bogato zdobione, ale wówczas będą pasowały tylko do tradycyjnych czy też staromodnych zastawów. Do tych nowoczesnych bezpieczniej będzie dobrać proste, minimalistyczne widelce i łyżki.

elegancka zastawa stołowa

Kieliszki powinny być dobrane odpowiednio do alkoholu. Odpowiednie szkło pozwoli wydobyć smak, zapach i aromat każdego trunku. Warto zastanowić się ilu gości przeważnie przyjmujemy i zakupić taką ilość kieliszków jaka będzie potrzebna. Nie do przyjęcia jest, aby lampki różniły się między sobą wśród biesiadników.

Tym sposobem dochodzimy do wniosku, że stół to nie tylko kolejny mebel, który zbiera kurz. Właśnie przy nim gromadzimy się podczas imprez i przyjęć, ale również przy codziennych posiłkach na rodzinnych i towarzyskich spotkaniach. W czasie świąt zyskuje on znaczenie prawie symboliczne – chodzi przede wszystkim o bliskość drugiego człowieka, spędzanie wspólnie czasu z najbliższymi. I choć właśnie to jest istotą takich spotkań, dekorowanie stołu jest również częścią świątecznego zwyczaju. W każdej restauracji szefowie kuchni zwracają szczególną uwagę na czym podawane będą ich potrawy. Każdy z nas wie jak ważny jest wygląd posiłku, czyli forma, zaostrza apetyt, dlatego kluczową rolę odgrywa tutaj dobrze dobrana, elegancka zastawa.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Top