Loading

W żadnym domu z pewnością nie powinno zabraknąć zastawy stołowej. W jej skład wchodzi wiele elementów, które umożliwiają nam podawanie oraz spożywanie przygotowanych wcześniej posiłków.

Każdą zastawę stołową można podzielić na trzy części. Pierwsza z nich to tak zwana porcelana, chociaż warto tu zaznaczyć, iż zastawa stołowa wcale nie musi być z niech wykonana. Zaliczać tu będziemy talerze (duże płaskie, głębokie, sałatkowe, deserowe), miski, półmiski, salaterki oraz filiżanki ze spodkami.

Drugą część tworzą sztućce. Prócz podstawowych, czyli noża, łyżki, łyżeczki oraz widelca, powinniśmy zatroszczyć się o zakup sztućców do deserów (łyżeczki do kawy i herbaty, widelczyk do ciast i tortów, długa łyżeczka do lodów), do sera (noże ze szpikulcami), do makaronów (długi widelec z trzema zębami oraz duża łyżka), oraz do ryb (tępy nóż służący do rozdzielenia mięsa oraz widelec.

Trzecia cześć zastawy stołowej to naczynia wykonane ze szkła. Zaliczymy tu więc wszelkiego rodzaju karafki (do napojów, wina, whisky), kieliszki (do wódki, wina białego i czerwonego, szampana, różnego rodzaju drinków, whisky oraz nalewek) oraz szklanki.

Każda zastawa stołowa powinna być również uzupełniona o bulionówki, cukierniczki, solniczki, pieprzniczki, maselczniki, imbryki oraz o patery i etażerki, na których z powodzeniem ułożymy ciasta oraz owoce.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Top