Loading

Największą zaletą powłoki ceramicznej jest fakt, że jest ona zupełnie bezpieczna dla zdrowia i nie zawiera ona szkodliwego dla ludzkiego zdrowia polimeru PFTE. Jednocześnie ceramika zapobiega przywieraniu pieczonych potraw i jest wykonana z naturalnego surowca. Również wybór tego typu naczyń jest bardzo różnorodny, a klienci mogą zaspokoić swoje wszystkie oczekiwania. Nie jest to najtańsze rozwiązanie, jednak z pewnością warte inwestycji. Oto porady, jak umiejętnie korzystać z naczyń ceramicznych.

Naczynia z powłoką ceramiczną

Użytkownik takiego naczynia musi zrozumieć, że nie jest to to samo co powłoka teflonowa. Koniecznie należy używać oleju przy każdym smażeniu, gdyż zapobiega on przegrzaniu się patelni. Wystarczy niewielka ilość, aby gotowanie było bezpieczne i wygodne. Ceramika charakteryzuje się wysokim przewodnictwem ciepła, dlatego też poziom nagrzewania powinien być dosyć niski.

patelnia ceramiczna

W ten sposób zapobiegniemy przegrzaniu i zniszczeniu się patelni. Pamiętaj, aby po dokładnym umyciu naczynia osuszyć je z wody. Zapobiegnie to stopniowemu osadzaniu się kamienia na powierzchni naczynia. Tego typu patelnia nie powinna być myta w zmywarce, a przy myciu nie można stosować roztworów z soli. W obu przypadkach mogą być stracone właściwości ceramiki.

Zalety ceramiki

Udowodniono, że potrawy przygotowywane na powierzchni ceramicznej są o wiele bardziej soczyste, zachowują swoje właściwości zdrowotne i zyskują wyrazisty smak. To doskonałe rozwiązanie dla diety nisko-tłuszczowej, gdyż ceramika nie wymaga dużej ilości olejów. Dzięki doskonałemu przewodzeniu ciepła gotowanie na tego typu naczyniach przebiega o wiele sprawniej, a to przekłada się na oszczędność zużywanej energii. Powłoka z ceramiki wykazuje wysoką odporność na uszkodzenia oraz jest bardzo łatwa w utrzymaniu. Wystarczy umyć ją ciepła wodą, nie wymaga ona szorowania.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Top