Loading

Zastawa stołowa to stały element wyposażenia każdej kuchni. W jej skład wchodzą wszystkie naczynia oraz sztućce, które umożliwiają nam podawanie oraz spożywanie gotowych już posiłków. Zastawy stołowe są najczęściej niezwykle eleganckie i estetyczne wykonane, dzięki czemu każde danie wygląda jeszcze bardziej apetycznie.

W skład zastawy stołowej wchodzą przede wszystkim talerze (duży płaski, głęboki, talerzyk sałatkowy oraz deserowy), miski, półmiski, salaterki oraz sztućce (podstawowe to oczywiście nóż, widelec, łyżka i łyżeczka, chociaż warto również zadbać o obecność sztućców do ryb, deserów, serów oraz makaronów) i chochle do zup, sosów, a także łopatki do ciasta.

Zastawa stołowa to również kieliszki, szklanki, lampki oraz literatki. Niemal każdy napój powinien być podawany w innym naczyniu, dlatego warto zadbać o to, by w naszym domu znalazły się kieliszki umożliwiające nam poprawne serwowanie win, drinków lub szampana. Coraz większa popularność zyskują także karafki, do których możemy przelać butelkę soku lub innego napoju oraz dzięki którym możemy serwować dany płyn w bardziej wyszukany i elegancki sposób.

Filiżanki wraz ze spodkami również będą wchodzić w skład każdej zastawy stołowej. Są to niezwykle urokliwe naczynia, które obecnie często przypominają małe dzieła sztuki, a nie zwykłe filiżanki. W nich powinny być podawane ciepłe napoje – kawa (bez względu na rodzaj) oraz herbata.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Top