Loading

Zastawa stołowa to podstawowe wyposażenie nie tylko lokali gastronomicznych, ale również każdego domu. Dzięki niej serwowane dania wyglądają apetyczniej, a zwykły obiad nabiera niepowtarzalnego, niemal królewskiego charakteru.

Zastawa stołowa najczęściej kojarzy nam się z porcelaną, jednak nie oznacza to wcale, że musi być z niej wykonana. Kwestii spornej nie podlegają jednak sztućce ani naczynia, które wchodzą w jej skład, bowiem, ze względu na swoją praktyczność oraz zastosowanie, są to stałe elementy.

Każdą zastawę stołową tworzą więc talerze, a konkretnie cztery rodzaje talerzy: talerz płaski, talerz głęboki, talerzyk sałatkowy oraz talerzyk deserowy na których spożywać będziemy konkretne potrawy. W związku z tym w naszej zastawie stołowej nie powinno zabraknąć także różnego rodzaju sztućców. Prócz zwykłego noża, widelca, łyżki oraz łyżeczki w naszym domu powinny znaleźć się również sztućce deserowe (widelczyk do ciasta, długa łyżka do lodów) oraz te przeznaczone do spożywania ryb, owoców morza, makaronów oraz różnego rodzaju serów. Niezwykle istotnym elementem każdej zastawy stołowej będą również półmiski, salaterki, patery oraz etażerki, na których ułożymy przystawki, przekąski oraz owoce i ciasta.

Zastawa stołowa to również szklanki, kieliszki oraz filiżanki, dzięki którym możliwe jest spożywanie różnego rodzaju płynów. Warto do nich dobrać tez odpowiednią karafkę, do której przelać będziemy mogli napoje, sok lub whisky. Karafki nadadzą każdemu stołowi elegancję oraz wprowadzą do naszej jadalni nutkę wykwintności.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Top