Loading

Stojąc przed wyborem zastawy stołowej, pierwszą decyzją jaką powinniśmy podjąć jest wybór materiału, z jakiego wykonane będą jej poszczególne naczynia. Zdecydować się na najbardziej ekskluzywną i elegancką formę wykonaną z porcelany, czy postawić na bardziej ekonomiczne rozwiązania? Na co zwracać uwagę w trakcie zakupu? Wyroby jakich marek są najbardziej zaufane? Spróbujmy odpowiedzieć na te pytania i mamy nadzieje, że nasze rady okażą się być przydatne.

Najbardziej luksusowa forma ceramiki – porcelana

Gdy myślimy o porcelanie, pierwsze co przychodzi nam do głowy to wyrafinowanie, styl i elegancja. Powód takiego stanu rzeczy jest zrozumiały, proces wyrobu produktów z porcelany należy do najbardziej skomplikowanych. Z gliny kaolinowej oraz kwarcu w temperaturze ponad 1000 st. C są wypalane odpowiednie formy, które cechują się niską nasiąkliwością, ogromną wytrzymałością, odpornością i nieprzepuszczalnością gazów oraz cieczy. Ten rodzaj ceramiki został wynaleziony w Chinach jeszcze w VII w i już od tamtej pory wiadomo, że porcelana doskonale sprawdza się przy wyrobie elementów zastawy stołowej – filiżanek, podkładek czy talerzyków. Im porcelana cieńsza, tym droższa, a jej ciemniejszy kolor oznacza wyższą jakość – czynnikiem identyfikującym porcelanę jest jej przejrzystość.

ceramika

Decydując się na zakup porcelany, lepiej wybrać tę najwyższej jakości. Nie tylko stylowa i elegancka, lecz także niezwykle trwała i odporna na ścieranie, gotowa jest posłużyć nam przez długie lata.

Porcelit, fajans, kamionka

Najczęściej wybierane rodzaje ceramiki, z których wykonane mogą być zastawy stołowe (nie licząc porcelany) to kamionka, porcelit i fajans. Pierwszy materiał wytwarzany jest praktycznie tak jak porcelana, z tym, że przy użyciu gorszych surowców. Dlatego też ostateczna cena tak powstałych produktów jest znacznie niższa, podobnie jak jakość.

Fajans powstaje w temperaturze przekraczającej 1000 st. C przy użyciu zanieczyszczonego kaolinu. Produkty wykonane z tego materiału występują w kolorach od białego do jasnokremowego, są kruche, nasiąkliwe i dość grube.

Ostatnim materiałem jest kamionka. Otrzymywana z gliny, szamotu lub kwarcowego piasku cechuje się wysoką wytrzymałością mechaniczną i minimalną nasiąkliwością, jest także odporna na działanie wszelkiego rodzaju kwasów.

Na jaki materiał się zdecydować?

Jeśli szukamy najlepszych, niezawodnych, najtrwalszych, słowem idealnych rozwiązań, powinniśmy wybrać porcelanę. Kupując taką zastawę stołową zyskamy gwarancję długowieczności, niebanalnego wyglądu i niezwykłej precyzji wykonania.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Top